
Şifa Deposu Baklava
Şifa Deposu Baklava
Zengin Türk mutfağının, ünü dünyaya yayılmış tatlısıdır Baklava. Sohbetlerimizi bazen en başında, bazen ortasında, bazen de en koyu yerinde mutlaka tatlıya bağlarız. En güzel hediyemiz, ortak yanımız, tadımız, yüzümüzün en gülen yanı, ikramımızdır Baklava.
Birçok Ulusun mutfağında yer almış baklavalar o ulus tarafından da sahiplenilir. Bulunan kanıtlar baklavanın Orta Asya Türk kökenli bir tatlı olduğunu gösterir. Köken olarak baklava Anadolu’da yerleşik ön Türklerden bu yana İskilip’ lidir. Anlaşılacağı üzere baklava Türk tatlısıdır. Antik çağdaki İskilip’in kelime anlamının şifa olduğu düşünülürse baklavanın şifa niyetine üretilip tüketildiğini anlayabiliriz.
Sizlerle tüm gerekleri yerine getirilerek hazırlanmış, özellikle kış şartlarında yiyen için şifa deposu olan Baklava tarifimi paylaşacağım.
MALZEMELER
150 gr. Taze yufka (dikdörtgen)
200 gr. Soyulmuş Badem
150 gr. Tereyağı
4 gr. Öğütülmüş Tarçın
1/2 çay kaşığı. C.Kabartma Tozu
125 gr. Yaban Mersini Özü
100 gr. Şeker
100 ml. Su
HAZIRLIK
Tereyağını bir tencerede eritip altını kapatın ve soğumaya bırakın.
DOLGUNUN HAZIRLANIŞI
Soyulmuş bademleri kabaca doğrayın. Bir kaseye koyun ve tarçın tozunu ekleyin. İyice karıştırın.
YAPILIŞI
20×25 cm veya yuvarlak 22 cm çapında dikdörtgen bir tabak alın ve altını eritilmiş tereyağı ile fırçalayın. İlk yufkayı kalıbın dibine koyun ve üzerine eritilmiş tereyağı sürün. Daha sonra ikinci bir yufka ile üzerini kapatıp eritilmiş tereyağı ile tekrar fırçalayın. Badem-tarçın dolgusunun üçte birini tüm yüzeye serpin. Ayrı ayrı yağlanmış 2 yufka yaprağı ile kaplayın.
Bu şekilde devam edin, sonunda 3 kat elde etmek için her biri 2 tereyağlı tabakadan oluşan yufka katmanları ile dolguyu değiştirin. Son kat iç harcı da yaydıktan sonra 8 kat yufkayı tek tek yağlayıp katladığınız yufkayla baklavayı bitirin. Toplam 14 adet yufka kullanılmalıdır.
Keskin bir bıçak kullanarak her iki taraftan yaklaşık 4 cm’lik elmaslar halinde kesin.
Fırını 160 °C’ ye önceden ısıtın. 35 ila 40 dakika pişirin. Baklava piştikten sonra çıkarın ve tamamen soğumaya bırakın.
ŞURUP HAZIRLAMA
Suyu bir tencerede ısıtın, ardından şekeri ve balı ekleyin. Çok kısık ateşte en az 30 dakika pişirin. Hala çok sıcak olan şerbeti Sogutun ve baklavanın üzerine tüm çatlakları dolduracak şekilde dökün. Muhtemelen küçük yığınlar halinde ezilmiş antep fıstığı ekleyin. Baklavayı buzdolabına koyun. Ertesi gün yiyin.
Afiyet Olsun!