Karadeniz Gülünden “Karalahana Çorbası”

Karadeniz Gülünden “Karalahana Çorbası”

 

Karadeniz Gülünden “Karalahana Çorbası”

Rahmetli Erkan OCAKLI Lahana Disco albümünü çıkardığında kaseti satış rekorları kırmıştı. Nasıl rekor kırmasın ki Karadeniz insanı için hamsiden sonra en çok en değer verilen yemek Karalahana dır.

İçerdiği zengin C vitamini ile çeşitli flavonoidler ve polifenoller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirip vücuttan zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olması pek dikkate değer konu değildir Karalahana sevdalıları için. Çünkü Karalahana sevdası asla pazarlık konusu olmayıp şartlara bağlı da değildir. 93 harbinden sonra Sapanca’ya yerleşen Laz ve Gürcü halkları içinde durum çok farklı değildir.

Kıymetini bilenler için “Karadeniz Gülü” denen rengi yeşil, ismi kara olan lahanadan yapılan Karalahana Çorbası tarifimi paylaşacağım.

MALZEMELER
2 Bağ Karalahana
2 Su Bardağı Mısır Yarması
2 Su Bardağı Barbunya (haşlanmamış)
1 Su Bardağı Mısır Unu
2 Su Bardağı Su
1 Adet Orta Boy Kuru Soğan
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
2 Çay Kaşığı Toz Kırmızı Biber
2 Litre Su
Tuz

YAPILIŞI
Barbunyaları üzerini geçecek kadar su koyarak kaynatalım. İki saat bekletelim. Suyunu süzelim üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ederek, kaynatalım. Mısır yarmasını yıkayarak suyunu süzelim. Karalahanayı yıkayalım, ince ince doğrayalım. Kaynayan suda 5 dakika haşlayıp, suyunu süzelim. Karalahanaları, mısır yarmasını  tencereye ilave edelim. Suyu ekleyelim. Mısır yarması pişinceye kadar kaynatalım. Barbunyaları ilave edelim.

Salçalı sosu için; Tereyağı ve sıvı yağı tavaya koyalım kuru soğanı ekleyelim. Soğanları kavuralım. Ardından domates ve biber salçasını ilave edelim kavuralım. Toz kırmızı biberi ilave edip karıştırdıktan sonra kaynayan çorbaya ilave edelim. Mısır ununu su ilave edip  açtıralım. Kaynamakta olan çorbaya karıştırarak ekleyelim. Tuzunu ilave ettikten sonra kıvamını ve tadını kontrol ederek altını kapatalım. Kara lahana çorbamızı sıcak bir şekilde servis yapalım.

Afiyet Olsun!